Dieta pudełkowa – czy warto? Wady i zalety

Dieta pudełkowa jest jednym ze sposobów zapewnienia sobie regularnych posiłków. Codziennie dostaje się paczkę z zapakowanymi w osobne pudełka pysznościami najczęściej oznaczonymi co jest śniadaniem, obiadem i kolacją. Brzmi obiecująco, jednak przed zdecydowaniem się na zakup jakiejkolwiek diety pudełkowej trzeba mieć na uwadze kilka istotnych aspektów.

Korzyści diety pudełkowej

Zastosowanie jej ma realny wpływ na poszczególne aspekty naszego życia. Zaliczają się do nich między innymi:

  • Oszczędność czasu – nie trzeba spędzać cennych minut na zakupach. Paczka na konkretny dzień zawiera wszystko, co niezbędne. Kwestie zakupów, planowania i gotowania posiłków są w pełni przejęte przez firmę cateringową.
  • Urozmaicone menu – dania przygotowywane są z różnorodnych składników, dzięki czemu spożywa się pełnowartościowe posiłki zawierające zazwyczaj wszystkie niezbędne do poprawnego funkcjonowania minerały. Niezależnie od tego, jakie dania chce się spożywać, to firmy cateringowe mają w swojej ofercie nie tylko posiłki standardowe, ale również wegetariańskie, bezglutenowe czy nawet keto.
  • Łatwość utrzymania zaplanowanej diety – wytrwanie w rygorze żywieniowym nigdy nie jest łatwe. Z pomocą firmy cateringowej otrzymuje się pełny zestaw posiłków na cały dzień. Wszystkie są gotowe od ręki, a jedyne, co trzeba zrobić, to o odpowiedniej godzinie rozpakować posiłek i ewentualnie go podgrzać.

Przeczytaj również: Wady i zalety pracy zdalnej – czy warto pracować z domu?

Wady diety pudełkowej

Dieta pudełkowa niesie ze sobą realne korzyści wpływające zarówno na nasz organizm, jak i zasób czasu, którym dysponujemy. Nie zmienia to faktu, że występują warunki, o których trzeba wiedzieć, by podjąć świadomą decyzję wyboru cateringu pudełkowego.

  • Wysokie koszta – nie będzie zaskoczeniem, że perspektywa zamówienia kompletu posiłków na cały dzień jest kusząca, niemniej ceny cateringów wynoszą średnio kilkadziesiąt złotych za dzień. Przekłada się to na niemałe koszta w skali miesiąca, które trzeba uwzględnić w domowym budżecie.
  • Sposób dostarczania posiłków – osoby dostarczające posiłki niejednokrotnie muszą pokonać setki kilometrów, by dostarczyć paczkę z daniami do docelowego odbiorcy. Zdarza się, że dostawa następuje w nocy, a przesyłki zostawiane są przed domem lub na klatce schodowej, gdzie ktoś może sobie przywłaszczyć przesyłkę, pozostawiając nas bez posiłków na cały dzień.
  • Nieprawidłowa kaloryczność – catering pudełkowy jest niejednokrotnie przygotowywany ręcznie, przez co istnieje ryzyko, że kaloryczność konkretnego dania będzie zaburzona przez zbyt dużą lub zbyt małą ilość danego składnika lub dodatku.
  • Niedobór składników odżywczych – w przypadku wybrania nieodpowiedniej diety może dojść do zubożenia ilości dostarczanych do organizmu składników odżywczych. Przed wyborem konkretnej oferty cateringu pudełkowego zaleca się konsultację z dietetykiem w celu dokładnego ustalenia kaloryczności posiłków i składników odżywczych, które powinny być spożywane.

Autor tekstu: Tomasz Cabaj

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *